Materiály na stavbu luků

Dnešní luky se vyrábí vrstvením a lepením z dřev, skelných a uhlíkových laminátů. Skelné a uhlíkové kompozity probereme ve zvláštním článku. Nyní se zaměříme na dřevo. 

Dřevo jako přírodní materiál je krásné, ale pokaždé jiné. Jiné co do vzhledu i mechanických vlastností. 

V podstatě dělíme dřevo do dvou skupin: 1) estetické2) funkční 

Estetické dřevo je určeno do úchopových částí a na nákližky. Rozhodující je jeho vzhled, ale i pevnost a technologická vhodnost. Například krásná bílá lípa naprosto nevyhovuje svou pevností a třeba teak je nevhodný do pevnostního lepení pro svou mastnotu. 

Máme několik vytypovaných dřevin, které zatím nezklamaly.

Ořech vlašský (evropský) 

Středně těžké dřevo s velmi individuální kresbou. Některé jsou jedinečné, některé nevýrazné, záleží na kmeni.

Ořech americký (černý) 

Lehčí až středně těžké dřevo, bez výrazné kresby, má ale velice rovnoměrnou, tmavě hnědou barvu. Raději jej dáváme do slabších luků.

Padouk (korálové dřevo) 

Exotická dřevina, středně těžká, po opracování a nalakování nádherně rudé barvy. Bohužel, ani sebelépe nalakované dřevo si svou zářivou barvu nezachová, na slunečním světle během dvou let postupně zhnědne a dostává barvu ořechu amerického. Tato ,,zvětralá“ vrstvička je ale jen pár desetin mm silná, při případném přebroušení a přelakování se barva obnoví. Rudá barva se dá déle uchovat ukrýváním před přímým slunečním svitem, ale to u luku moc nejde. Kdyby někdo věděl jak na to, má u mě luk 🙂

Ovangkol 

Exotické dřevo, vlastnostmi podobné akátu. Mívá výrazně černě žíhanou strukturu, kde základem je medově zlatá. Dá se opracovat do velmi hladkého povrchu, je pevný a středně těžký. Při vhodném nasvícení se ukazuje jeho hloubková kresba, proto se mu také říká ,,3D dřevo“. Je to naše ,,základní dřevo“ do rukojetí.

Zebrano 

Exotické dřevo, středně těžké. Základem je medově žlutá s výraznými  hnědými  pruhy. Dobře se leští, doporučuji jej napustit fermeží.  

Wengé 

Trochu dražší exotické dřevo, středně těžké až těžké. Má výrazně hrubou, rýhovanou strukturu, dá se použít i hrubé, i se zaplněnými póry. Barva je tmavě hnědá, téměř černá. Používáme ji  i do velmi silných luků.

Bubinga 

Středně těžké až těžké dřevo. Rudo-hnědá barva většinou nemá kontrastní žíhání, jen vzácně. Její barva není tak rudá jako padouk, ale je stálá. V rukojetích spíše jako slepek s jinou dřevinou. Cena se liší, na doptání.

Macassar 

Krásné, velmi těžké a drahé dřevo, mívá velice individuální kresbu. Velice husté a pevné. Cena na doptání.

Eben tomel 

Černý eben, jedno z nejtěžších dřev.Velká cena, pouze na doptání, obvykle do slepků. 

Funkční dřevo je určeno do ramen luku, kde splňuje dvě funkce. Musí být pevné, pružné, lehké a většinou také hezké. O jeho vhodnosti pro pevnostní lepení vůbec nemluvím. 

Máme dobře vyzkoušena tato:

Akát 

Pevné, pružné, trochu těžší, ale trvanlivé. Podle místa těžby mívá sklon k mrazovým prasklinám, proto se trochu hůř shání v dobré kvalitě. Do luků NATURAL má trochu mdlou kresbu.

Javor kanadský 

Všechny javory jsou dobré, ale tento je lepší. Pevný, pružný, lehký, hustý a strukturou jemný. Používáme jej v tenčích vrstvách, tím pádem jich musíme použít víc, což je prospěšné pro ,,promíchání“ jádra  ramene. Nemá ale žádnou zajímavou barvu, ani kresbu. Raději tedy do luků BLACK a nebo do variant ,,s podhledovou dýhou“. Javor má velice ,,konstantní hodnoty“, dobře se s ním pracuje.

Jasan 

Toto dřevo je skvělé, tvoří naše ,,základní dřevo“ do většiny ramen. Má různorodou a výraznou kresbu, od přísného ,,frízu“ po divoký ,,fládr“. Dobře se lepí, mívá ale trochu rozdílnější mechanické vlastnosti, podle místa růstu.

Bubinga 

Bubinga je jedno z nejlepších dřev do ramen, nevýhodou je jeho trochu větší měrná hmotnost. Když se ale spojí třeba s karbonovým potahem ramen, pak je ho pro ,,náplň“ ramene potřeba málo a váha není překážkou. Odměnou je krásný rudo-hnědý bok ramene a (údajně) velká životnost takového luku. Z technologických důvodů zpracováváme bubingu do ramen z plátků 0,5 mm silných, je to sice pracnější, ale rameno je skvěle ,,promícháno“ a nezačne se časem kroutit. Snad mi někteří lidé potvrdí, že luky s rameny z bubingy mají i pozdější nástup ,,stackingu“ při dlouhých nátazích. 

Vladimír Kýzl