Jak pečovat o luk

Luk, přestože má velkou sílu, je citlivá záležitost. Kombinace přírodních a umělých materiálů je značně ovlivnitelná např. teplem a vlhkem. 

Luk je lepen ze dřeva určité nižší vlhkosti a například uložení luku od podzimu do jara do nevytápěné garáže, nebo na chatě mu moc nesvědčí, právě kvůli vlhkosti. 

Luku je dobře tam, kde je dobře i Vám. 

Lidé se často ptají, do jakého mrazu se dá střílet. Odpovídám jim ,,co Vám prsty dovolí“, ale vše má své meze. Slabý luk, třeba 20 lbs při výstřelu nemá takovou ,,chuť zničit sám sebe“ jako třeba luk se silou 50-60 lbs. Když k tomu ještě vezmeme v úvahu prokřehnutí materiálu vlivem mrazu, slabší luk vydrží víc, než silný. Takže bych řekl do  – 10°C, víc raději ne. 

A co teplo? Tady opravdu pozor. Luky se lepí při teplotách do 100°C, ale to jsou sevřeny ve formě. Při normální střelbě se mohou teploty pohybovat do 35 – 40°C, to luk snese. Ale v letních měsících zapomenout luk (a obzvláště černý luk) s nasazenou tětivou na přímém slunci a nebo v autě, to může znamenat jeho konec. Při převozu luku autem vždy sundejte tětivu, volný luk bez tětivy vydrží i krátkodobý pobyt v autě na parkovišti, kde dosáhnout 70 – 90°C není žádný problém. Po vyjmutí luku z auta jej nechte zchladnout a pak teprve nasaďte tětivu. 

Luky jsou dobře lakované, náš lak je odolný slunci i potu. Po dešti bych luk jen otřel. Rozhodně ale luk nepatří do vody. U luků se střeleckým oknem je potřeba obměňovat zakládky. Dlouhodobě doporučuji luky skladovat v ležaté poloze, bez tětivy a opět pozor na zdroje sálavého tepla, jako třeba trubky topení. 

Kdy se má tětiva sundávat? 

Když odpočíváte Vy, dejte také odpočinout i luku. Sejmutí tětivy je otázka pár vteřin. 

(Mám ale ověřeno u jednoho našeho luku typu COPHAN, který byl víc jak 10 let s nasazenou tětivou zavěšen jako dekorace na zdi, v pokojové teplotě, že z původní síly 53 lbs tato klesla na 50. A po založení do původní formy se ukázalo, že došlo k mírnému ohybu dřevěného krčku v místě, kde se luk drží. Takže nepovolilo lepení, ale došlo k deformaci dřeva rukojeti  a tím i k zmenšení předpružení ramen. Tento luk stále mám, střílí a má u nás své místo.) 

Ale stejně ji raději sundávejte. 

Jan Kýzl